Hľadáme pestovateľov ciroku – obilniny budúcnosti

Cirok (latinský názov Sorghum) je rod rastlín z podčeľade prosovaté, čelade lipnicovité. Je významnou kultúrnou rastlinou v poľnohospodárstve.

Minulosť ciroku spadá už do doby pred naším letopočtom. Už v roku 2000 pr. n. l. sa tento druh prosa používal v Indii. Cirok bol pestovaný v Číne a Afrike, a do Ameriky bol privezený na začiatku 17. storočia. Existuje mnoho rôznych odrôd, ekonomicky najdôležitejším a najrozšírenejším je cirok obyčajný (Sorhum Bicolor). Je považovaný za najdôležitejšiu plodinu nielen v Afrike, ale tiež v južnej Ázii, Strednej Amerike a južnej Európe. Cirok je odolný voči teplu a je schopný zastaviť svoj rast v období sucha. Čo sa týka pôdnych podmienok, ide skôr o nenáročnú rastlinu, ktorá sa vyznačuje rýchlym rastom.

Na poli je cirok podobný kukurici. Až päť metrov vysoká rastlina vytvára kvetenstvo lata, na ktorom sa tvoria malé zrná. Odtiene rôznych druhov ciroku sa pohybujú od bielej, cez žltkastú, až po červenú. Zrná ciroku obyčajného sú hnedé. Jeho guľaté zrná sú o niečo väčšie ako zrná amarantu a majú jemne sladkú chuť.

V Afrike je cirok dôležitý pri výrobe chleba a používa sa ako ingrediencia na chlebové placky. Výborný je aj na kaše, krupicu a robí sa z neho aj bezlepkové pivo.

Cirok obsahuje viac proteínov ako kukurica a zároveň obsahuje menej tuku. Nutričnú hodnotu má podobnú kukurici. Je vhodná ako prídavok do zmesí pre veľkých papagájov a hlavne holuby. 

Cirok je obilnina, ktorá je bezlepková, teda neobsahuje žiadny lepok.

Cirok je cenený pre vysoký obsah vlákniny a bielkovín, poskytuje aj množstvo látok, ako je železo, fosfor, vitamín B, ale aj meď, mangán a kremík. 

Prečo zaradiť cirok do vášho jedálnička sa môžte dočitať napríklad v tomto článku. 

Cirok ako rastlina má obrovskú výhodu ako medzi plodina, nakoľko neodbúrava z pôdy ťažké kovy.  Zabezpečíme naším pestovateľom zdarma agrotechnické poradentsvo.